Detoks sokowy

Detoks sokowy w dużym uproszczeniu polega na zastąpieniu pokarmów stałych specjalnie przygotowanymi na prasach sokami (soki cold pressed). Dzięki takiemu podejściu, układ pokarmowy nie musi trawić pożywienia i zostaje odciążony a organizm może naturalnie się zregenerować. Specjalnie dobrana kompozycja soków wspiera nasze ciało w tym procesie oraz pomaga je oczyścić i usunąć toksyny. Dodatkowo, duża ilość antyoksydantów, chlorofilu, witamin, minerałów i enzymów ma szereg pozytywnych efektów dla zdrowia i urody np.: przyspieszenie metabolizmu (oraz utrata wagi), wzmocnienie włosów i paznokci, poprawa stanu cery i włosów. Efekty widoczne są jeszcze przez długi czas po zakończeniu kuracji sokowej.

Detoks sokowy Cleanse Me oparty jest na badaniach i praktyce dwóch naukowców – niemieckiego lekarza, żyjącego na przełomie XIX i XX wieku doktora Maxa Gersona oraz brytyjskiego biznesmena Dr Normana Walkera. Niemiecki naukowiec przez wiele lat z sukcesem (choć obecnie przez niektórych lekarzy i naukowców jego metody terapii nowotworów są odrzucane) leczył choroby przewlekłe dietą sokową. Holistyczne podejście do pacjenta i przekonanie, że należy leczyć przyczyny a nie objawy to podstawy jego sukcesów. Podobne podejście do pacjenta miał Dr Norman Walker angielski naukowiec, który uważał, że dieta powinna opierać się głównie na warzywach i owocach.

Walker zauważył, że konsumpcja surowych warzyw i owoców pociąga za sobą długotrwały proces trawienia a tym samym długotrwałe wchłanianie witamin i minerałów. Odkrył, że można przyspieszyć wchłanianie i biodostępność substancji czynnych z naturalnych źródeł przez prosty zabieg. Zamiast jeść warzywa i owoce w całości wystarczy w specjalny sposób wycisnąć z nich sok. Aby uzyskać całą esencję zdrowia nie można powstałych soków pozbawić enzymów znajdujących się w surowym materiale. To między innymi enzymy trawią białka, węglowodany i tłuszcze, czyli substancje, z resztek których powstają w naszych organizmach toksyczne metabolity. Użycie popularnych wyciskarek i sokowirówek pozbawia soki części witamin i minerałów, ale przede wszystkim enzymów, czyli samej kwintesencji natury.